"Enter"a basıp içeriğe geçin

SMF Forum Nasıl Kurulur? Ücretsiz Forum Yazılımı

Ülkemizdeki forum kültürü yıllardır etkisi kaybetmedi bunun yanında eksilmeden devam eden ve küçük-büyük internet girişimcilerinin muhtemel duraklarından birisi olmaktadır. Bu yüzden SMF Forum, bu kültürü ziyaret ederken duracağımız ilk durak olmalıdır.

Aslında açılımı Simple Machines Forum (SMF) olması dolayısı ile “SMF Forum” tabiri çok doğru olmamasına rağmen yazı içerisinde bu kullanıma sık sık rastlayacaksınız.

SMF Forum eskiye nazaran popülerliğini kaybetmiş, VBulletin, XenForo gibi piyasanın devlerinin yanına pek yaklaşamayan, genç ve dinamik Flarum gibi rakiplerine de çok sürmeden geçilecek gibi görünüyor.

Elegant, effective, powerful, free. It’s that simple.

Tüm bunlara ve geçen yıllara rağmen kendi sloganı ile özetlemek gerekirse; şık, etkili, güçlü ve en önemlisi ücretsiz olması ile dikkatleri üstüne çekmeyi başarabiliyor.

SMF Forum Kurulumu Nasıl Yapılır?

Yazılımı İndirme

Öncelikle kuruluma başlayabilmek için Simple Machines’in resmi sitesine giderek, “Download” sekmesinden SMF Forum’un en son sürümünü, zip, gz veya bz2 formatında indirmeniz gereklidir.

Bu yazının yazıldığı esnada son sürüm olan SMF 2.0.17 kurulumu için zip formatındaki sıkıştırılmış dosyamızı indirerek işlemlerimize başlamak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.

Sunucuya Yükleme

İndirme işlemi tamamlanıp, gerekli dosyalara erişim sağladıktan sonra izlememiz gereken diğer bir aşama ise dosyaları sunucumuza aktarmak olacaktır.

Öncelikle bir alan adınız veya sunucunuz yoksa bir önceki yazımdan bu konular hakkında başlangıç aşaması için yeterli olabilecek bilgilere sahip olabilirsiniz. İlk WordPress Siteni Oluştur, Kod Bilmeden Sıfırdan Kişisel Site Kurulumu

İndirdiğimiz klasörün içerisindeki tüm dosyaları sunucumuza transfer etmeye başlıyoruz.Bu süreç internet hızınıza bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Türkçe Dil Dosyaları (opsiyonel)

Tarayıcı ortamında kuruluma geçiş yapmadan önce son aşama olarak ilerleyen bölümlerde anlatımda güçlük çekmemek adına ve dileyenler için kolaylık sağlaması adına Türkçe dil dosyalarını indirip işlemlere devam edeceğiz.

Bunun için yine Simple Machines’in resmi sitesindeki ilgili bölümü ziyaret edip, Türkçe bölümü bulup, yüklemiş olduğumuz sürüm için hazırlanmış dil dosyasını indiriyoruz.

Biraz önceki gibi indirdiğimiz zip dosyasının içindeki dosyaları doğrudan sunucumuza, SMF dosyalarını atmış olduğumuz ana dizin içerisine yüklüyoruz.

SMF Forum’a Hoş geldiniz

Yukarıdaki indirme ve sunucuya yükleme işlemlerinin ardından, kurulumunu yapacağımız site adresini tarayıcıda açarak, tarayıcı üzerinden SMF forum kurulumuna başlıyoruz.

İlk aşamada devam et ile ilerleyip ikinci aşamada da otomatik kontrollerin yapılmasının ardından Veritabanı Ayarlarının yapılacağı Aşama 3’e geçiş yapıyoruz.

Bu aşamaya geldiğimizde, sunucumuzda gerekli veritabanı oluşturma işlemlerini yaparak, veritabanı kullanıcı adı, parolası, veritabanı adı gibi bilgileri doldurarak devam ediyoruz.

Forum Ayarları

Veritabanı bağlantısının doğru bir şekilde yapılmasının ardından, bu aşamada bizleri forum ismi, URL’si gibi bilgilerin düzenlendiği kısım karşılıyor.

Devam et ile kurulumu sürdürürken veritabanı için gerekli tablolar ve satırlar oluşturuluyor ve sona doğru yaklaşıyoruz.

Yönetici Hesabı

Sıradaki aşamada SMF forum kurulumu için son aşamaya yaklaşırken, tüm yetkilerin sahibi ve forumun ilk üyesi, yani kendimiz için bir yönetici hesabı oluşturmamız isteniyor. Kişisel bilgilerimizi doldurduktan sonra devam ederek kurulumu tamamlamak üzere son aşamaya geçiş yapıyoruz.

Bu aşamada güvenlik nedeni ile veritabanı şifresini ilgili kutucuğa yazmanız gereklidir.

SMF Forum Kurulumu

Yine güvenlik nedeni ile yüklemeyi tamamlarken, son aşamada “install.php“, yani kurulumu yapmamıza olanak sağlayan dosyanın silinmesi tavsiyesine uymaya özen göstererek artık kullanıma hazır olan forumumuza doğru, tanıdığımız tanımadığımız dostlar ile saatlerimizi harcayacağımız bir yolculuğa çıkmaya hazırlanıyoruz.

Sona gelirken

Bu yazı ile yıllara meydan okuyan ve ülkemizdeki sosyal medya kavramında buz dağının görünmeyen kısmında önemli bir yer alan, nostaljik fakat bir o kadar canlı olan SMF Forum kurulumunu başarı ile gerçekleştirerek, yılların verdiği tecrübe ve forum kültürünü, kendi forumumuza yansıtmak için hazırlıklarımıza başlamış olduk.

Okuma süresinin selameti için bu yazı sadece SMF Forum nasıl kurulur tabanlı bir başlangıç rehberi niteliği taşımaktadır.

Bir sonraki yazılarda, yönetim, moderasyon gibi sekmeler sayesinde kurduğumuz forumu nasıl yöneteceğimizi, SMF Forum temaları ve tema yükleme, diğer ücretli, ücretsiz forum yazılımları hakkında bilgiler ve kurulumları, forum kültürü, yılların eskitemediği ve günümüzde bile yıllar önceki havasından ödün vermeyen forum önerileri gibi konulara parmak basarak yolculuğumuzu tamamlamak isterim.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir