"Enter"a basıp içeriğe geçin

İlk WordPress Siteni Oluştur, Kod Bilmeden Sıfırdan Kişisel Site Kurulumu

Bu yazı ile birlikte WordPress altyapısını kullanarak, çok düşük maliyetler ile birlikte ilk kişisel sitenizi oluşturabiliyor olacaksınız.

WordPress altyapısını kullanmamızın ilk sebebi, başlangıç için ücretsiz olmasıdır, başlangıç için dememin sebebi talebinize göre kullanacağınız temalar ve eklentiler için ileride para ödeyebilirsiniz veya hiç bir para ödemeden sistemden faydalanabilirsiniz. Bir diğer sebebi ise herhangi bir kodlama dilinde uzman olmanıza hatta herhangi bir kodlama dili bilmenize gerek kalmadan bu sistemi kurabilir ve kolay arayüzü sayesinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim WordPress sistemi her ne kadar ücretsiz olsa da internet üzerinde sitenizi sergileyebilmeniz için en azından başlangıç seviyesinde bir barındırma alanı ve insanların sitenize kolayca ulaşabilmesi için bir alan adı satın almanız gerekir.

Yine bu barındırma alanı ve alan adı ücretsiz olarak elde edilebiliyor olsa da bu yöntemler hiç bir zaman kalıcı ve güvenli değildir, bu yüzden tamamen doğru ve meşru yolları izlemeye devam edeceğiz. Tabii ki internette ücretsiz hosting ve ücretsiz domain olarak aramalar yaparak bu servislere ulaşıp, bu servisleri kullanmak yine sizin elinizdedir.

Girizgahı çok fazla uzatmadan başlığın da söylediği ana konumuz olan ilk WordPress sitenizi oluşturmak için ilk adımları atabiliriz.

Gerekli malzemeler,

  1. internet ve internete erişim sağlayabilen bilgisayar
  2. alan adı kaydı (domain)
  3. barındırma alanı (web hosting, sunucu vb.)
  4. kendi sitesinden indirilecek olan tercihen son sürüm WordPress dosyaları
  5. dosya transferi yapabilmek için ftp istemcisi (örnek; winscp, filezilla. opsiyoneldir, hostingin kontrol panelinin sağlayacağı dosya transfer sistemi kullanılabilir)

Başlarken

İlk WordPress sitenizi oluşturmak için gerekli malzemeler yukarıda belirtildiği gibi olacaktır fakat yeni başlayan kitleyi bilgilendirecek bir rehber olacağı için malzemeler ile alakalı açıklamalar için yazının devamını takip edebilirsiniz.

İlk aşamaları atlattıktan sonra WordPress’i kurmak ve konfigürasyonunu yapmak çok daha kolay ve bir rehbere bile ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz bir işlem olacaktır.

Öncelik ile belirtmek isterim ki bu yazıda geçen programlar tavsiye değildir, şahsi olarak kullandığım, rahat hissettiğim araçlardır ve örnek gösterilen sitelerin hiç biri ile bir sponsorluk anlaşmam olmadığı gibi, sizleri buralara yönlendirerek bir ücret kazanmamaktayım. Bu yüzden benzer şekilde çalışan tüm diğer sağlayıcılardan alışverişinizi yapabilirsiniz.

Alan adı kaydı (Domain)

İlk olarak oluşturacağınız siteyi tanımlayacağını düşündüğünüz bir alan adı bulmanız gereklidir. Ardından bu alan adını talep ettiğiniz yıl kadar tescillemeniz ve kayıt etmeniz gerekmektedir. Alan adı veya bazı bölümlerde domain olarak karşılaşacağınız isim web sitenizi internet üzerinde temsil edecek olan adres olmaktadır. Göz önünde bir örnek vermem gerekirse benim sitemin domaini emrekilic.net olmaktadır. Yani kullanıcılar adres çubuğuna bu girişi yaptığı zaman doğrudan benim tarafımdan kayıt edilen bu alan adı ve bu alan adı ile ilişkilendirdiğim barındırma alanında bulunan dosyalar ile karşılacaktır.

Uzun lafı geçmemiz gerekirse başlangıç olarak tavsiye edebileceğim alan adı tescil firmaları aşağıdaki gibidir,

Ve daha yüzlerce firma vardır. Kendiniz için en uygun olduğunu düşündüğünüz veya sizi etkileyecek kampanyalar ile kayıt sağlayan firmayı tercih edebilirsiniz. Firmalar genelde döviz üzerinden fiyatlandırılma yapacağı için kurdan etkilenmemek adına uygun zamanı seçebilirsiniz.

Ayrıca bilmeniz gereken bir diğer konu ise bu alan adları tescillediğiniz süre kadar sizlerin himayesi altında olmaktadır. Örnek vermem gerekirse tercih ettiğiniz domaini bir sene boyunca kayıt etmek için bir ücret ödediyseniz, ertesi sene bunu yenilemeniz gerekir veya yenilememeniz halinde bu alan adına ulaşamayacağınızı, başkaları tarafından kayıt edilebileceğini bilmeniz gerekir. Bu durumdan kurtulmak için başlangıçta beş yıllık bir kayıt tercih etmeseniz bile, sitenin gidişatına göre otomatik yenileme ve transfer koruması gibi özellikleri açık tutmayı göz önünde bulundurabilirsiniz.

Alan adını başarı ile aldığınızı varsayarsak bu aşama ile bağlantılı olan bir diğer önemli bölüme geçiş yapabilirsiniz.

Barındırma alanı (Web hosting, sunucu vb.)

Aslında bir üst başlıkta bu servisin ne işe yarayacağı konusunda kısa ve açıklayıcı bir cümle kullandım. Bu yüzden yazının da selameti için bu bölümü çok fazla uzatmayacağım.

Sizlere tavsiyem ise çok pahalı bir hizmet yerine, ilk denemeniz olacağını düşünerek en uygun paketi seçmeniz yönünde olacaktır. Bu konuda araştırmanızı yaparken, yukarıda paylaşmış olduğum siteleri ziyaret edebilirsiniz. Genel anlamda bu servisleri sağlayan bir firma, tümünü kendi bünyesinde sağlayabilir, sizlerde alacağınız tüm hizmetleri tek bir firmadan almak isteyebilirsiniz. Bu sayede kafanız karışmadan tek bir panel aracılığı ile domain ve hostinginizi yönetebilirsiniz.

Son olarak tekrar altını çizmek isterim ki, alacağınız sunucu hizmetinde tek bir alan adı barındıracağınızı ve bu alan adını kullanan sitenin kişisel bir WordPress sitesi olacağını varsayarak, servis sağlayısının sağladığı en uygun paketi tercih ediniz. Örnek olarak, bireysel, ekonomik, wordpress paketi vb. başlıklara sahip olan web hosting servislerini seçebilirsiniz.

Yine bu servisler de genel olarak dolar ile ve aylık olarak ücretlendirildiği için son aşamada çıkacak faturayı görmek için sepetinize ekleyip, TL bazında görmeden değerlendirmeyiniz.

Sonuç olarak mali değerlendirmeleri kendiniz yapıp kendinize başlangıç için en iyi paketi seçtikten ve satın aldıktan sonra, alan adının yanı sıra bu alan adı ile ilişkilendireceğiniz ve WordPress dosyalarınızı barındırabileceğiniz bir siteniz olması için gerekli altyapıyı sağlamış oluyorsunuz.

WordPress dosyaları

Gerekli altyapıyı sağladığımıza göre sırada dosyalara sahip olmak ve ardından kurulumu yapmak var. Buradan dosyaları .zip veya tar.gz formatında indirebilirsiniz.

Vermiş olduğum linkten indireceğiniz sürüm genelde WordPress’in yayınlanmış en son sürümü olmakla birlikte Türkçe dil desteği ile gelmektedir. Dilerseniz daha sonra sistemi desteklenen istediğiniz dilde kullanabilir veya sitenin İngilizce kısmına giderek indirme işlemini oradan sağlayabilirsiniz.

Gereksinimler

PHP 7.3 veya daha eski, MySQL 5.6 veya daha eski veya MariaDB 10.0 veya daha eski sürümlerini çalıştıran sunucuları öneriyoruz.
Ayrıca, WordPress’i çalıştırmak için en sağlam seçenekler olan Apache ve Nginx‘i de öneririz ancak hiç biri zorunlu değildir.

İndirme işleminin ardından eğer dosyaları bir ftp istemcisi yardımı ile sahibi olduğumuz hostinge yükleyecekseniz sıkıştırılmış klasörden çıkartabilirsiniz, eğer web hostingin sağladığı dosya yöneticisi yardımı ile tarayıcı üzerinden yükleme yapacaksanız olduğu gibi bırakabilirsiniz.

Bu rehberin devamında dosyaları ftp istemcisi ve spesifik olarak Winscp programı yardımı ile yüklediğinizi varsayarak devam edeceğim.

Dosya transferi (FTP istemcisi ile)

İlk WordPress sitenizi oluşturmak için neredeyse sona yaklaşırken yapmanız gereken en önemli işlemlerden birisi, dosyaları birkaç aşama önce satın aldığınız web hostinge yüklemek olacaktır.

İşlemin devamı için Winscp uygulamasını indirip, kurulumunu gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Ardından web hostingimizin FTP bilgileri ile birlikte (satın aldığınız sitenin kontrol paneli üzerinden gerekli bilgileri bulabilirsiniz) uygulama üzerinde oturum açıyoruz.

WordPress’in kendi sitesinden indirdiğimiz sıkıştırılmış dosyadan çıkardığımız klasörleri, giriş yaptıktan önümüze gelen klasörler arasında ismi public_html olan klasörün içerisine sürükle bırak veya kopyala yapıştır yöntemi ile aktarıyoruz.

Dosyaların aktarımı internet sağlayıcınıza ve hızınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu aşamanın ardından tüm dosyaların aktarımı tamamlandıktan sonra kurulumu tamamlamak için tarayıcı ortamına geçmemiz gerekmektedir.

Veritabanı

Bu konuyu fazla dallandırmadan bahsetmem gerekirse, kuruluma devam etmemiz için bir veritabanımız olması gerekmektedir. WordPress’in kurulumu tamamlayabilmesi ve otomatik olarak oluşturacağı tablolar yardımı ile ilerleyen aşamalarda verilerinizi saklayabilmesi için satın almış olduğumuz web hostingin kontrol paneli yardımı ile bir adet veritabanı oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz veritabanının kullanıcı adını, veritabanı adını ve şifresini kaybetmemek amacı ile not ediyoruz çünkü kurulumun bir sonraki aşamasında ihtiyacımız olan şey budur.

İlk WordPress sitenizi oluşturmak 

Başlayalım!

Almış olduğumuz alan adına erişim sağladıktan sonra sırası ile kurulum aşamalarını tamamlayıp sitemize erişmeye hazır durumdayız.

İlk aşamada biraz önce oluşturduğumuz veritabanı bilgilerine ihtiyacımız olacaktır. Sırası ile Veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı ve şifremizi form üzerinde ilgili yerlere doldurduktan sonra, bir sorun olmaması halinde sıradaki aşamaya geçiş yapıyoruz.

İşte bu! Yüklemenin bu aşamasını başarıyla tamamladın. WordPress bundan sonra veritabanı ile iletişim kurabilir. Eğer hazırsanız başlayalım…

Gerekli bilgiler

Bu form alanında ise sitemizin başlığını belirleyerek (daha sonra kolaylıkla değiştirebilirsiniz) yönetim paneline ulaşmak ve siteyi kontrol etmek amacı ile giriş bilgilerimizi de yazdıktan sonra bilgileri onaylayarak kurulumu tamamlamış olursunuz.

WordPress yüklendi. Teşekkür ederiz, tadını çıkarın!

Ardından belirlediğimiz kullanıcı adı veya eposta ve şifre ile birlikte yönetim paneline ulaşabilirsiniz. WordPress yönetim paneline istediğiniz zaman ulaşmak için siteadi.com/wp-admin adresini kullanabilirsiniz.

Sona gelirken

İlk WordPress sitenizi oluşturmak, SMF Forum kurulumu kadar kolaydır. Ardından WordPress’in size sağladığı tüm imkanları kullanmak ve bu imkanlar dahilinde sitenizi şekillendirmek ve geliştirmek yine sizin elinizde olacaktır.

Yazılar, Görünüm, Eklentiler ve Ayarlar ile alakalı bilgileri burada paylaşmak yazıyı çok fazla uzatacağı için bu aşamaları ve kurulumdan sonra yapmanız gereken işlemleri bir sonraki yazılarda keşfedebilir, dilerseniz kendiniz bu sekmeleri keşfetmeye başlayabilirsiniz. Sonuç olarak bir sorun yaşamanız halinde siteyi tamamen silerek sıfırdan kurabilme becerisine erişmiş oldunuz.

Oluşturduğunuz siteyi ne amaçlarla kullanabilirsiniz, başlangıç aşamasında kullanmanız gereken eklentiler nelerdir, nasıl yeni bir tema kullanabilirsiniz, oluşturduğunuz site aracılığı ile nasıl para kazanabilirsiniz ve yazı yazarken nelere dikkat etmeniz gerekir başlıkları ile alakalı konularda detaylar için sonraki yazılarımı takip etmeye devam edebilirsiniz.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir