"Enter"a basıp içeriğe geçin

Apple Haritalara İşletmenizi Nasıl Eklersiniz?

Apple Haritalar servisine işletmenizi nasıl ekleyebileceğinize dair rehber niteliğinde bu yazı ile birlikte ücretsiz ve kolayca sistemden yararlanabileceksiniz.

Müşterilerin sizi bulmasına yardımcı olmak için Apple Maps’te işletme bilgilerinizi ekleyin veya güncelleyin.

Google Benim İşletmem ile İşletmenizi Ön Plana Çıkarın isimli yazımda işletmenizi Google Haritalar servisine ücretsiz olarak kayıt etmeniz için gerekli başlangıcı yapmıştık. Bu yazı ile birlikte de bir diğer popüler harita/navigasyon servisi olan Apple Haritalar için benzer yollara başvurarak, aynı şekilde ücretsiz olarak sağladıkları hizmetlerden faydalanabileceğiz.

Gerekli malzemeler,

  1. faal bir işletme
  2. internet ve internete erişim sağlayabilen telefon/bilgisayar
  3. Apple kimliği (yoksa ücretsiz Apple kimliğinizi oluşturun)

Yukarıdaki malzemeler ile alakalı bir sorun yok ise Maps Connect sayfasına ulaştıktan sonra, bundan sonraki erişiminizi de üzerinden yapacağınız Apple kimliğiniz ile giriş yaparak işlemlere başlayabilirsiniz.

Apple Haritalar
Apple Maps Connect giriş ekranı

Başlarken

Sıfırdan başladığımızı ve yeni bir hesapla giriş yaptığımızı varsayarak, giriş yaptıktan sonra, hesabımızda hiç bir yer ekli olmadığı için doğrudan Yer ekleme sayfası ile karşılaşacağız.

Aksi halde veya farklı bir durumda ise aynı sayfaya, sistemin kolay arayüzü sayesinde, yukarıda bulunan Yer ekle butonu yardımı ile ulaşabilirsiniz.

Ardından önümüze çıkan alanlardan ilkine işletmemizin adını, sadece baş harfleri büyük olacak şekilde yazıyoruz. Diğer alana da ilk kontrolleri sağlayabilmek adına şehir adı veya posta kodu yazıp devam ediyoruz.

Eğer hali hazırda oluşturmak istediğiniz işletme için bir giriş oluşturulmuş ise bu aşamada karşınıza çıkacaktır, böyle bir durumda, eğer bilgiler de doğru ise yeni bir kayıt oluşturmak yerine, mevcut işletmeyi talep etme yolu ile sahiplenmek isteyebiliriz. Gerekli doğrulama işlemlerinden sonra, girişin yönetimini kolaylıkla elde edebiliriz.

Fakat bu senaryoda böyle bir giriş olmadığını varsayarak yer bulunamadı sonucu ile karşılaşmamızın ardından, Yeni Yer Ekle tuşuna basarak işletmemizin girişini yapmak için devam ediyoruz.

Mekan Bilgileri

Bu bölümde ise karşımıza çıkan formda, işletmemiz ile alakalı bilgileri doğru bir şekilde, eksik veya hata olmadan doldurmaya özen gösteriyoruz. Yer adı, yerin durumu, bulunduğu ülke, kategorisi ve ileri aşamalarda da işimize yarayacak olan telefon numarası.

Bu bölümde dikkat edilmesi gereken nokta, telefon numarasının sabit bir iş yeri telefonu olmasına özen gösterilmelidir. Son aşamada telefon ile doğrulama işlemi sırasında bu telefon numarası çağrı ile doğrulama yöntemi için kullanılacaktır, ayrıca bu telefonun bir santral hattına bağlı olmaması ve doğrudan erişebileceğiniz bir telefon olması gerekmektedir.

Ve kategori bölümünü işletmeniz ile en alakalı olacak şekilde seçmeniz, sistemin ileride yaratacağı hatalardan kurtulmak için ve kendinizi sistemde en doğru şekilde sergileyebilmeniz için önemli olmaktadır. Bu bölümde Apple’ın önceden ayarlamış olduğu seçeneklerden bir tanesini seçiniz. Dilerseniz alternatif kategoriler ekleyebilir veya talep ettiğiniz kategori yoksa işletmenizi en doğru tanımladığına inandığınız kategoriyi Apple’a tavsiye edebilirsiniz.

Bu bölümü geçmeniz halinde karşınıza biraz önce bahsettiğim telefon ile doğrulama bölümü gelecektir, bu aşamayı dilerseniz hemen yapabilir veya tüm ayarlamaları bitirdikten sonra yapmak üzere daha sonra doğrulama seçeneğini seçebilirsiniz. Devam ederken, girişimizi daha sonra doğrulayacağımızı varsayarak ilerliyoruz.

Konum

Sıradaki aşama ise bir diğer önemli nokta olan lokasyonumuzu ve işaretçi konumumuzu belirleyeceğimiz form alanı ile önümüze çıkmaktadır.

Bu form alanına adresimizi detaylı bir şekilde, yine sadece baş harfleri büyük olacak ve kısaltma kullanıyorsak kısaltma kurallarına uyarak dolduruyoruz. Eğer sistem yakın ve bildiği bir adres ile karşılaşırsa sizin için bir adres önerebilir veya listelenmemiş ibaresi ile detayları doldurmanız için diğer forma yönlendirebilir.

Bu formda ise isteğe bağlı olan bölümleri doldurmanız elzem olmamakla beraber, diğer bölümleri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurarak, adres, posta kodu, ilçe ve il seçimlerini yaptıktan sonra devam ediyoruz.

İşaretçi konumunun belirlenmesi ve otomatik olarak seçilmesi için, sistem yazdığınız adresi tanımlarsa sıradaki aşamada bunun için sizden bir onay isteyecektir. Eğer sistemin yaptığı öneri de sizin girdiğiniz ile aynı ise hemen sağ tarafındaki adresi kullan tuşu ile devam edebilirsiniz veya adresinizi düzeltebilirsiniz.

İşaretçi konumu

Bu bölümde ise harita üzerinde işaretçi konumuzun nasıl ve detaylı olarak nerede görüntüleneceğine dair bir görüntüleme ve önizleme yapıp fikir elde ediyoruz. Eğer ufak sapmalar veya tamamen yanlış bir işaretçi konumu varsa bu aşamada el ile düzenleyebilirsiniz.

Sıradaki aşamada ise işletmemiz için çalışma günü ve saatlerini belirliyoruz, burada dikkat edilmesi gereken konu sadece bir otel veya benzeri bir kategoride bir işletmeniz var ise saat aralığı olarak 24 saat açık seçeneğini seçmeniz gerekecektir. Aksi halde ileride sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Web bağlantıları

Sona yaklaşırken bu aşamada ise, işletmenizin web bağlantılarını eklemeniz talep edilir. Her ne kadar zorunlu bir bölüm olmasa da talep edilen, web sitesi, yelp, facebook, twitter gibi web bağlantılarınızı eklemenizde fayda olacaktır. Bu sayede sistem işletmeniz hakkında daha fazla bilgi toplayarak, sizi ön plana çıkaracak ve görünümüzü geliştirecek veriler toplayabilecektir.

Kısa bir süre olası sorunlara karşı girişinizin analiz edilmesinden sonra profilinizde uyarılar olup olmadığı, yani devam etmeye ve kayıt işlemini sonlandırmaya uygun olup olmadığını size bildirecektir.

Eğer bir veya birden fazla sorun ile karşılaşırsanız, sağ tarafta bulunan uyarıların ve açıklamalarının görüntülendiği bölümden bu uyarılar hakkında bilgi sahibi olabilir ve gerekli yönlendirmeler ile sorunları gidermeye başlayabilirsiniz. Lakin yukarıdaki aşamalarda birlikte ilerlerken herhangi bir hata yapmayıp, işletmeniz hakkında gerekli ve tüm bilgileri doğru, hatasız ve eksiksiz olarak doldurduğunuza inanıyorsanız bu bölümde alacağınız tek uyarı, birkaç adım önce es geçtiğimiz doğrulma uyarı olacaktır.

Çağrıyı cevapla

Son olarak, sistemin yönlendirmesi üzerine belirtmiş olduğunuz telefon numarasına bir doğrulama çağrısı yapılacaktır. Bu çağrı için gerekli butona tıklayıp, çağrıyı cevapladıktan sonra Apple’ın sizin ile paylaştığı dört haneli doğrulama kodunu da önünüzdeki kutucuklara girdikten sonra kayıt işlemi için tüm aşamaları tamamlamış oluyorsunuz.

Eğer çağrıyı almazsanız belirli aralıklarla çağrıyı tekrar almak için talep oluşturabilir veya telefonunuz da arıza olması halinde önünüzdeki profil sayfanızdan farklı bir telefon ile bu işlemi yapmak için talep oluşturabilirsiniz.

Sona gelirken

Doğrulama aşamasını da tamamladıktan sonra, oluşturmuş olduğunuz profili inceleme için Apple’a gönderiyorsunuz ve doğal olarak bir bekleme ve onay sürecinden geçiyorsunuz. Bu süreçte Apple oluşturmuş olduğunuz kayıt için gerekli algoritmik ve el ile yapılan kontrolleri sağladıktan sonra, kaydınızı onaylayabilir veya kaydınızı reddederek gerekli açıklamalar ile tekrar düzenlemenizi ve ardından tekrar inceleme için göndermenizi talep edebilir.

İşletmeniz ve girdiğiniz bilgiler ile alakalı bir yanlışlık yapmadıysanız veya kasti olarak sistemi kandırmaya çalışacak yollar izlemediyseniz içiniz ferah olabilir, yaklaşık bir haftalık bir bekleme sürecinin ardından artık işletmeniz Apple haritalar servisine kayıtlı olarak tüm Apple cihazların haritalar uygulamasında boy gösteriyor olacaktır.

Ayırca Apple haritaların yanı sıra Yandex Haritalara Konum Ekleme Nasıl Yapılır? sorusunun cevabını verdiğim bir diğer rehberi takip etmenizi tavsiye ederim.

Konu içerisinde belirtmiş olduğum komplikasyonlar ve yukarıdaki aşamaları uygularken yaşayabileceğiniz sorunlar, öğrenmeniz gereken detaylar için sonraki yazıları takip etmeye devam edebilirsiniz.

 

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir