"Enter"a basıp içeriğe geçin

Google Ads Başlangıç Rehberi

Google Ads Başlangıç Rehberi ile internet sitenizi nasıl ön plana çıkaracağınızı öğrenerek, ilk kampanyanızı yayınlayabilir hale geleceksiniz.

Google Ads Başlangıç Rehberi
Yenilenen ismi ile Google Ads

Önceki yazımda Google Benim İşletmem ile İşletmenizi Ön Plana Çıkarmanız için gerekli başlangıç bilgilerini almıştınız, şimdi ise bireysel veya kurumsal internet siteniz için benzer bir yol izleyeceğiz.

Gerekli malzemeler,

  1. internet sitesi
  2. internet ve internete erişim sağlayabilen telefon/bilgisayar
  3. gmail hesabı
  4. reklam bütçesi

Yukarıdaki malzemeler ile alakalı bir sorun yok ise Google Ads sayfasına ulaştıktan sonra, bundan sonraki erişiminizi de üzerinden yapacağınız gmail hesabınız ile giriş yaparak işlemlere başlayabilirsiniz.

Başlarken

İşlemler için Google Ads hesabınızın olmadığı bir mail adresi ile devam ettiğinizi varsayarak, Yeni Google Ads Hesabı seçeneği ile birlikte ilerliyoruz.

Önümüze hemen gelecek sayfayı, sayfanın orta kısmında bulunan Uzman Moduna Geçin ibaresine tıklayarak, ilk Google Ads kampanyamızı oluşturmaya geçiyoruz.

Ardından reklamımız için bir hedef ve bu hedefe bağlı bir kampanya türü seçeceğiz. Hedef olarak Web sitesi trafiği ve tür olarak Arama Ağı olarak belirleyerek devam edeceğiz.

Yazıların üzerine geldiğinizde ve gerekli bilgilendirmeleri okuduğunuz zaman fark edebileceğiniz gibi buradaki seçenekler reklam stratejinizin nasıl olacağına dair belirlenecek yollardır. Biz bir web sitesini, Google aramalarında metin reklamları vasıtası ile ön plana çıkaracağımızı varsayarak devam ediyoruz, nihayetinde izlenecek yollar birbiri ile çok farklı olmayacaktır. Seçeceğiniz hedefler ve kampanya türü, size başarılı bir kampanya yürütmeniz için yardımcı olacaktır.

Bu aşamayı bitirirken son olarak reklam ile birlikte ön plana çıkarmak istediğiniz internet sitesinini URL’sini girerek devam ediyoruz.

Kampanya ayarlarını seç

Oluşturmayı sürdürdüğümüz kampanyaya bir isim vererek, reklamımızın bulunmasını istediğimiz ağları belirliyoruz. Biz devam ederken Arama Ağı sonucunu işaretli bırakarak, Görüntülü Reklam Ağı için işaretlemeyi kaldırıyoruz ve şu an devam ettiğimiz kampanya için sadece arama sonuçlarına odaklanıyoruz.

Görüntülü Reklam Ağı seçeneği işaretli olsa bile öncelik her zaman Arama Ağı opsiyonundan yana olmaktadır, ancak günlük bütçeniz kalırsa, anahtar kelimeleriniz ile eşleşen terim arandığında arama ağı iş ortağı sitelerinde ve web’deki alakalı sayfalarda gösterilebilir.

Ardından hedef kitlenizi belirlemeye hedeflenecek veya hariç tutulacak konumları seçerek başlıyoruz. Kolay arayüz sayesinde reklam hedef kitlemiz hakkında taleplerimizi kolayca belirtebiliyoruz.

Aynı sebeplerle hedef kitlemiz veya müşterileriniz olarak belirttiğiniz kitle için dil seçimi yapıyoruz, sitemizin ve kampanyamızın burada belirlediğimiz ekstra diller için optimize olması gereklidir. Bu yüzden sadece hedeflediğiniz ve hizmet verebileceğiniz potansiyel kitleyi seçmeye özen gösterin.

Hedef kitlemizi belirlemeyi sonlandırırken son olarak belirli bir demografiyi veya özellikle sizin ile alakalı olabileceğini düşündüğünüz pazar kitlesini reklamınızın hedefi olarak belirleyebilir ve en iyi verimi almak için doğru bir adım atmış olabilirsiniz.

Bütçe ve teklif verme

Bu bölümde ise ilk olarak reklam için ayrılacak günlük ortalama bütçe belirlenir. Reklama ayıracağınız sermaye baz alınarak bu kısım yine sizin hesaplarınız ile doldurulması gerekir. Çalışma mantığı olarak bu kısıma yazacağınız miktar, örnek olarak 50 ₺ sınırı geçildiği zaman reklam gösterimi durdurulur, ertesi günden itibaren reklam bakiyeniz tükenene kadar bu döngü devam eder.

Teklif verme bir diğer önemli aşamadır. Başından beri kurduğumuz senaryo göz önünde bulundurulursa burada odaklanacağımız hedef Tıklamalar olacaktır.

Ayrıca isteğe bağlı olarak TBM (tıklama başına maliyet) için bir maksimum sınır belirleyebilir ve reklamınızı tamamen opsiyonel olarak kostümize edebilirsiniz.

Bu bölümü boş bırakırsanız teklifler otomatik olarak oluşturularak tıklama sayınızı en üst düzeye çıkarmak hedeflenecektir, şayet reklamınızın optimizasyonunu sağlamak ve tıklama başına maliyeti azaltmak isterseniz, anahtar kelimeleriniz için bir araştırma yaparak bu aşamada veya ileride bir TBM teklif sınırı belirleyebilirsiniz.

Bu bölümün ardından daha fazla ayar göster kısmına tıklarsanız, reklamınızın hangi saatlerde, hangi günlerde aktif olacağı gibi detay seçenekleri yapabilir ve daha verimli bir kampanya çalışması yürütebilirsiniz.

Reklam uzantıları

Kampanya ayarları kısmını tamamlamaya yaklaşırken son bölümde, reklamınız görüntülenirken sizin hakkınızda daha fazla ek bilgi paylaşmak amacı ile ek site bağlantısı uzantıları, ek açıklama metni uzantıları ve telefon ile ulaşılmayı talep ederseniz telefon uzantıları ekleyebilirsiniz. Bu bölümde telefon uzantısı eklerken Gelişmiş seçenekler altında Mobil seçeneğini tercih etmeniz önerilir.

Ayrıca en alt kısımdaki seçenek yardımı ile ihtiyacınıza ve talebinize uygun reklam uzantıları eklenebilmektedir.

Reklam grupları oluşturun

Her reklam grubu en az bir reklam ve bir dizi alakalı anahtar kelime içerir. En iyi sonucu elde etmek için bir reklam grubunun içerdiği tüm reklamları ve anahtar kelimeleri tek bir ürüne veya hizmete odaklamaya çalışın.

Google’ın vermiş olduğu tavsiye ile birlikte reklam grubumuzu isimlendirdikten sonra, kampanya türümüz için en can alıcı kısım olan anahtar kelimelerimizi belirlemeye başlıyoruz.

Bu bölümde her satıra bir anahtar kelime gelecek şekilde girişlerin yapılması önemlidir. Ek olarak bu bölümdeki önemli konulardan birisi olan eşleşme türleri hakkında detaylı bilgi ilerleyen yazılarda karşınıza çıkacaktır.

Reklam oluşturun

Reklam grubunuzun içerdiği anahtar kelimeler ile alakalı reklamımızı görselleştirme ve içeriğini oluşturma vakti geldi.

Bu bölümde, reklamın önizlemesi ile beraber gerekli boşlukları doğru bir şekilde doldurarak, reklamınızın ilgi çekici olmasını ve hedefine ulaşmasını amaçlamalısınız.

Dikkat edilmesi gereken noktalar ise, nihai url kısmında belirttiğiniz ve reklamınız tıklandığı zaman ulaşılacak olan hedef sitenin “https” protokolünde olmasına Google Ads sisteminin dikkat ettiğidir.

Sitenizin hali hazırda bir SSL sertifikası var ise mevcut linki https olarak değiştirmeniz yeterli olacaktır, aksi halde bir SSL sertifikasına sahip olmanız tavsiye edilir.

Buna ek olarak başlık ve açıklama alanlarını doldururken tümü büyük veya tümü küçük olmayacak şekilde, örnek kampanyaları da inceleyerek göze hitap edecek şekilde, doğru ve kurallı olarak yazmanız yine çok önemli olacaktır.

Bu kısım ile ilgili olarak yazdığınız yazılarda, potansiyel müşterilerinizi yanlış yönlendirecek, sitenizde bulunmayan bir kampanyayı hedef gösterecek ve bu sayede yanlış yönlendirmenin yol açacağı yapay bir trafik oluşturmayı hedeflemeniz de Google tarafından tespit edilerek izin verilmeyecektir.

Sonuç olarak doğru ve dürüst bir reklam çalışması ile rekabet ve etik kuralları çerçevesinde bir kampanya oluşturmanız kimsenin vakit kaybetmemesi açısından daha sağlıklı olacaktır.

Faturalandırma ayarlarını yapın

İlgili kısımları şahsi bilgileriniz ile doldurarak reklamınızı yayınlamaya bir adım daha yaklaşarak sona gelmiş sayılırsınız.

Bu kısımda dikkat etmeniz gereken bölüm Ödeme yönteminiz olacaktır, çünkü ne olursa olsun bu yöntemi değiştirmek için ileride kolayca bir şansınız olmayacaktır. Yönteminizi otomatik veya manuel olarak seçip, tutarı belirledikten sonra, ödeme yönteminiz ve her zamanki gibi Şartlar ve koşulların kabul edilmesi ile birlikte bu aşamayı da sonlandırabilirsiniz.

Sona gelirken

Kampanyanız, anahtar kelimeleriniz ve diğer tüm bileşenler algoritmalar ve Google tarafından belirli bir süre incelendikten sonra eğer bir sorun mevcut değilse reklamınız sizin belirlediği konfigürasyonlar doğrultusunda aramalarda görüntülenmeye başlayacaktır.

En basit rotayı izleyerek, fazla detaylı olmamasına rağmen bu uzun rehberi takip ederek, en azından ilk kampanyanızı oluşturup bu işin devamını getirmek ve potansiyelinizi arttırmak için Google Ads Başlangıç Rehberi’ni tamamlamış oldunuz.

Konu ile alakalı yaşanabilecek komplikasyonlar ve öğrenmeniz gereken detaylar için sonraki yazıları takip etmeye devam edebilirsiniz.

 

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir